Vad händer på skolbiblioteken?

Skolbibliotekarier i Västerbotten och Norrbotten bloggar tillsammans för att ge en inblick i vår verksamhet.


Välkommen att läsa, ställa frågor och kommentera!


onsdag 19 maj 2010

Umedalens bibliotek, Västangård

"Kill your darlings!"

Det är så skönt när det är varmt och soligt - då har vi dörren öppen direkt ut till nyss utslagna björkar och gräsmattor. Det är fördelen med att ha ett bibliotek med utgång direkt till gården. Vår skolgård är så fin - grön med Skulpturparkens fantastiska konst överallt. Elever och lärare sitter ute i gräset och njuter. Ändå springs det in och ut hela tiden. Vi har ju även öppet för allmänheten så allt rullar på. En praktikant från Bibliotekshögskolan pryar hos oss idag. Det blir många intressanta diskussioner och frågor. Viktigt att få lyfta vikten av skolbibliotek till nya färska studenter men även nyttigt för oss att få lyssna till allt nytt som dagens studenter får ta till sig.

Idag passar vi på att gallra i barnbiblioteket. Det är ett grannlaga arbete. Här gäller det att ha tungan rätt i mun och våga "kill your darlings"! Vi vill absolut inte ha gamla böcker som ingen läser på hyllorna. Går just nu en medieplaneringskurs på universitetet - därför ger jag mig hän i gallringen. Har en bok inte rört sig på länge länge så får man fundera - är det en för bra bok att gallra kanske vi måste lyfta fram den igen. Prata och visa och berätta. Kanske är det en bok med "klassikerstatus". Är Agaton Sax en sådan modern klassiker? Böckerna om Silas? Nej, iväg med dem och fram med nytt och fräscht. Men några gamla godingar får stå kvar. Vi har en särskild hylla för "di gamle". Där trängs Pelle Svanslös med Teskedsgumman och Milly Molly Mandy.

Vår vaktmästare Åke kommer ned med ett bord vi gör i ordning för försäljning för gamla trotjänare. 5 kr boken! Alltid finns det någon nostalgisk mamma eller pappa som vill ha en gammal utgåva av Ture Sventon! Men vi kompletterar också med nya gamla titlar. Köpte 4 nya böcker om Mumintrollet. Han fyller ju 65 i år! En trasig Madicken fick rivas och slängas - men en ny införskaffades direkt. Luftigt på hyllorna igen, allt det nya syns bättre och plats för skyltning. Man känner sig så nöjd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar