Vad händer på skolbiblioteken?

Skolbibliotekarier i Västerbotten och Norrbotten bloggar tillsammans för att ge en inblick i vår verksamhet.


Välkommen att läsa, ställa frågor och kommentera!


fredag 21 maj 2010

Ersängskolans bibliotek

Boklek med förskoleklassen

Vi har träffats många gånger under läsåret. Vi har böjt våra ryggar och känt att det gör ont (precis som i böckernas ryggar om man böjer för hårt!). Vi har tittat på trasiga böcker och sett att plåster (dvs boktejp) inte räcker till alla gånger.

Nu har vi dessutom tittat på allergiska böcker. En med ketchupfläckar och en med kaffefläckar: båda buckliga och fula. Barnen var själva, eller hade någon i sin familj, som var allergiska. (Pollen, kom vi gemensamt fram till, kanske inte böcker var sådär allergiska mot som människor kan bli.) Dessutom visade jag dem en bok om allergi och i vilken hylla den stod - lite informationskompetens på sexåringars nivå.

Avslutningsvis förvandlade jag dem till böcker. Alla fick en tejpbit på bröstet med sitt namn. Därefter ställde jag och deras lärare in dem i bokhyllan igen. Viktigt att behålla sin plats i bokstavsordningen! Inte heller fick vi ställa in dem med magen utåt: vem ska då kunna läsa på bokryggen?

De har hunnit ha ett år i skolan och lärt sig litegrann om bokstäver. De har hälsat på varje fredag i skolbiblioteket. De har en relation till mig, och uppfyller nu det mål vi satt för förskoleklassen: "Eleverna ska ha roligt i skolbiblioteket och kunna skolbibliotekariens namn."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar