Vad händer på skolbiblioteken?

Skolbibliotekarier i Västerbotten och Norrbotten bloggar tillsammans för att ge en inblick i vår verksamhet.


Välkommen att läsa, ställa frågor och kommentera!


tisdag 18 maj 2010

Umedalens bibliotek, Västangård

När man börjar läsa böcker på engelska ......

Idag har allt rullat på som vanligt. Religionsböcker har lånats ut. Sista rycket. Snart skall betygen sättas. De yngre eleverna vill ha böcker på engelska. Inte lätt när man skall börja läsa skönlitteratur på engelska. Inte för tjocka böcker men ändå spännande. Inte för barnsliga och inte för många svåra ord. Framsidan måste se inbjudande ut.

Det är viktigt med framsidor. Vi har jobbat med Barns smak i både mellanstadiet och högstadiet. Vi väljer ut ca 10 nya böcker och barnen får rösta på dels framsidorna, dels lyssna på "börjorna". Sen får de läsa de vinnande titlarna och efteråt har vi boksamtal kring böckerna. Var de så bra som ni trodde med utgångspunkt från bild och inledande text? Hur väljer barn böcker? Ja, framsidan är en viktig faktor, baksidestexten, vad som är hett och inne och omtalat i media, vem författaren är, en titel som väcker nyfikenhet, vad kompisar tipsar om och vad vi bibliotekarier tipsar och bokpratar kring. Ett bra bokprat kan få barn och ungdomar att låna bra och spännande böcker där framsidan kanske är mindre lyckad. (Läs om Barns smak)

Det är spännande med engelska böcker. Vi har köpt in en hel del som inte finns översatt till svenska. Då är det viktigt att hjälpa dem bland hyllorna och berätta lite om titlarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar