Vad händer på skolbiblioteken?

Skolbibliotekarier i Västerbotten och Norrbotten bloggar tillsammans för att ge en inblick i vår verksamhet.


Välkommen att läsa, ställa frågor och kommentera!


tisdag 18 maj 2010

Marie skolområde: källkritik


"Så kan någon ge mig ett förslag på en bra informationskälla?" frågar jag Berghemsskolans femmor, efter att ha förklarat begreppet för dem.
De första två svaren blir - som vanligt - Wikipedia och Google. Förvisso utmärkta källor till information, men bara om man har formulerat frågan på ett bra sätt. Om man vet hur man sovrar, värderar, jämför och dubbelkollar. Vi måste hjälpa eleverna till en sund vaksamhet på nätet, så de inte googlar vilse eller går på i och för sig sällsynta men dock förekommande Wikipedia-nitar.
Bra exempel på detta finns här:

http://web.comhem.se/mozart/ (googlefälla)
http://beakid.se/sydostran.jpg
(hur det kan gå om man litar för blint på Wikipedia)

Att lära eleverna källkritik är en stor utmaning och en av våra absolut viktigaste uppgifter i skolan idag. Bäst blir det om bibliotekarier och pedagoger jobbar tillsammans och mot samma mål. Sådant arbete pågår på många håll, men vi måste tillsammans ta steget fullt ut.

För att fritt citera vår guru i informationskompetens, Ross Todd: Vi får inte överge eleverna vid de kritiska tillfällen när de behöver hjälp att hitta och använda information. Todd understryker skolbibliotekariens roll i processen, vår kompetens behövs när eleverna står inför ett obegripligt berg av information som ska forceras. Men för att det ska fungera behövs förstås skälig bemanning på våra bibliotek.

Läs mer om Ross Todds kloka teorier här:
www.biblioteksforeningen.org/bbl/bbl2007/Biblioteksbladet_nr5_2007.pdf

En elev anger en alternativ informationskälla: mamma!
Bra idé, tycker jag, men kanske inte alltid helt vederhäftig ... :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar