Jack the Ripper. Jag har inte hittat nåt!
Nu vidtar det obligatoriska intervjuandet. Eftersom jag varit med i planeringen av arbetet om historiska personer i 6A vet jag vad eleven ska ha. Men själv ska han ha formulerat lite frågor, funderat på hur han vill presentera arbetet och om han behöver några bilder.
Jag får veta hur mycket han vet om seriemördaren. Men det är inte så mycket, så vi tar reda på mer med hjälp av Internet: Jack the Ripper blev aldrig identifierad, även om misstänkta fanns. Däremot hittar vi bilder på några av offren (!) och dessutom, på London-polisens egna hemsida, en fotostatkopia på ett brev med offrets blodstänk! Mycket makabert, men eleven blir förtjust. Han ska presentera detta som en intervju med Jack the Ripper, han säger att han fick ett uppslag precis.
Vi diskuterar naturligtvis källkritik. På Ersängskolan har vi kommit en bit på väg med det stora jobbet att hjälpa eleverna till informationskompetens - men skillnaderna är stora mellan årskurs sex och årskurs nio! I jobbet med Jack the Ripper lärde vi oss att Wikipedia inte alltid är att lita på. Samt hur man tittar närmare på en webadress för att se om den är pålitlig (Londonpolisen).
Sedan blir det Florence Nightingale och Robert Oppenheimer. Det blir kast i tid och rum, för att inte tala om livsgärning. Bibliotekarier vet lite om mycket - och nu ännu mer shallow knowledge!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar