Vad händer på skolbiblioteken?

Skolbibliotekarier i Västerbotten och Norrbotten bloggar tillsammans för att ge en inblick i vår verksamhet.


Välkommen att läsa, ställa frågor och kommentera!


söndag 12 september 2010

7an+terminsstart = Biblioteksintroduktion

Det är så roligt att ta emot de nya sjuorna på biblioteksintroduktion, och fascinerande på flera sätt. Vi börjar i Läsesalen med en samling då jag berättar om mig själv och om biblioteket. De flesta har varit med förut eftersom de kommer från skolor i området: Mariehemsskolan, Mariebergsskolan och Berghemsskolan. Men alla får vara med på introduktionen. För de som kommer från andra delar av stan - eller världen - är ju allt nytt och de andra kanske behöver en repetition. Jag blir lite snurrig av att se elever från de olika skolorna i en och samma klass, men det är fascinerande att se välkända elever i nya konstellationer och iaktta vilka annorlunda grupper som uppstår. Ännu är det förstås för tidigt att avgöra hur klasserna ska utvecklas, men en känsla får man ju i alla fall. Tydligt är i alla fall att de är olika.

Vi uppehåller oss längst tid i Ungdomsrummet och jag förklarar (förhoppningsfullt) att där kommer de att hålla till mycket. Varannan vecka är det obligatoriskt läspass för alla sjuor och åttor, och många lärare låter eleverna läsa mycket mer än så på lektionstid, därför gäller det att kunna hitta nya och gamla favoriter.
Under sommaren har vi placerat samtliga böcker för ungdomar och mellanstadiebarn i genrer. Det har uppkommit nya avdelningar och vi iakttar med spänning hur de tas emot. Till avdelningen "Magiskt", där bland annat vampyrböckerna står, har läsarna i alla fall redan hittat, det är en sak som är säker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar