Vad händer på skolbiblioteken?

Skolbibliotekarier i Västerbotten och Norrbotten bloggar tillsammans för att ge en inblick i vår verksamhet.


Välkommen att läsa, ställa frågor och kommentera!


fredag 17 september 2010

Demokratin och nya skollagen

I förra inlägget nämndes skolbibliotekets roll i nya skollagen. Det ska bli spännande att se hur den frågan utvecklar sig och vad skolorna mer konkret kommer att åläggas.
Vad händer i skolor som i dag inte har skolbibliotek alls? Skolor som har ett rum med böcker, men ingen bibliotekarie? Skolor som har bibliotek och skolbibliotekarie, men ingen övergripande plan för hur biblioteket ska integreras i skolans verksamhet?

Det bästa med lagen torde vara rättvisan som förhoppningsvis följer med den: nu ska vi väl ändå sikta mot att alla elever får likvärdig tillgång till vettiga skolbibliotek med utbildad personal.
Huruvida man får komma till biblioteket och ta del av det utbud som erbjuds där ska så småningom inte hänga på enskilda lärares eller rektorers tid eller intresse eller skolornas skiftande ekonomi.

I förra inlägget nämndes också demokrati. Det är ju precis vad det handlar om: biblioteket ska ju vara ett av demokratins högsäten. Då måste det också vara alla elevers demokratiska rätt att ha tillgång till ett bra skolbibliotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar