Vad händer på skolbiblioteken?

Skolbibliotekarier i Västerbotten och Norrbotten bloggar tillsammans för att ge en inblick i vår verksamhet.


Välkommen att läsa, ställa frågor och kommentera!


tisdag 14 september 2010

Små svarta väskor

Små lätta moln... nej, små svarta väskor ser jag överallt just nu. Kameraväskor, som inte innehåller kameror utan DAISY-spelare av modellen Victor Reader Stream. Sådana som har ett minneskort som kan laddas med all den kurslitteratur och bredvidläsningslitteratur som en elev behöver under ett läsår. Alla 64 spelare har varit återlämnade under sommaren för att uppdateras. En del är återlämnade för gott av elever som slutat eller bestämt sig för att att inte fortsätta med spelaren, ca 24 st. En del ligger i väntan på att elever ska bestämma sig, 5 st, resten ska tömmas på förra årets litteratur, fyllas på med nytt och lånas ut igen. Just nu står 9 elever utan spelare, men vis av erfarenheten vet jag att de flesta av dessa elever kommer att få en spelare, antingen genom att tidigare intresserade elever avstår eller att vi köper in några extra. Det är en hel den administration omkring det här och det är skönt att kunna luta sig mot en lång bibliotekarieerfarenhet av sytematik och ordning.

Idag har jag träffat mina specialpedagoger. Jag började med att visa vår satsning på Bok & DAISY. Vi har tre nya hyllor som vi håller på att fylla med allt i bokväg som finns att få tag på. Kompletteringar är på gång och vi kommer, så långt det är möjligt, att tillverka "egna" Bok & DAISY av befintliga talböcker. Utbudet är alldeles för litet och vi saknar fler titlar främst på svenska och engelska. Men nu har vi det vi har och det ska bli roligt att visa boken tillsammans med talboken för de elever som läser talböcker!

På träffen med specialpedagogerna diskuterade vi också kösystemet för VRS (Victor Reader Stream) och enades om en förändring som förhoppningsvis leder till att eleverna snabbare får tillgång till sina spelare. Vi gick också igenom den enkät som specialpedagogerna genomfört med de elever som använde VRS förra läsåret. Utifrån svaren bestämdes att en noggrann uppföljning av hur eleverna "kommit igång" ska göras, att vissa av enkätens frågor omformuleras och att nästa års enkät får en bättre täckning. Hälften av de berörda eleverna deltog inte (det berodde inte på eleverna) Förslag om att resultatet av enkäten ska delges skolans ledningsgrupp kom också upp.

Den här typen av möten har vi minst en gång per termin. I övrigt har jag ofta kontakt med specialpedagogerna i biblioteket, i personalrummet och via e-post. De är min viktiga länk till de elever som har det jobbigt i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar