Vad händer på skolbiblioteken?

Skolbibliotekarier i Västerbotten och Norrbotten bloggar tillsammans för att ge en inblick i vår verksamhet.


Välkommen att läsa, ställa frågor och kommentera!


torsdag 23 september 2010

Vi skolbibliotekarier är väl som folk är mest
när vi trivs bra då jobbar vi bäst.

Vi stämplar sällan böcker - vad trodde du?
datorer har ju funnits i decennier nu.

På skolbiblioteken är vi mestadels "kvinns"
vi är glada för de manliga kollegor som finns.

Vi ser dem som känner sig annorlunda, som inte passar in
för dem kan biblioteket vara ett eget krypin.

Vi vet hur man söker och hittar ett svar
när läståget går ska ingen stå kvar

Vi tror att vi vet nästan allt
men det kan du ta med en stor nypa salt

Nu är vår bloggvecka slut
Adjöss, godnatt, nu loggar vi ut!

fredag 17 september 2010

Umedalens bibliotek, Västangård - Slutet av veckan - från små kaxiga 6-åringar till arbetsgrupper i Regionrådet.


Vi har så otroligt många sexåringar i år så vi har fått dela dem i två grupper när de besöker bibblan så att vi hinner med alla ordentligt. Det finns inget så vitaminberikande som en hög sexåringar - de är nyfika, vetgiriga och så otroligt peppade på böcker och att läsa att man blir rörd. Det är nu man skall grunda för kommande år i skolan med att vara varmt välkomnande och möta dessa glada och förväntansfulla ungar med ett bemötande som gör dem villiga att komma till biblioteket ofta och gärna i den förvissningen att där finns personal som alltid ställer upp och visar ett vänligt bemötande och respekt och som kan visa på massor med härliga böcker.

Jag fick en stor glädjedos av dessa två besök i veckan. Sen hamnade jag hela em på stadshuset med Umeås olika arbetsgrupper som jobbar med samverkan i regionen under Regionrådet. Det är viktigt för mig som skolbibliotekarie att få stöd av andra bibliotek i regionen när vi vill driva utvecklingsfrågor mm - detta eftersom vi även är ett folkbibliotek, men framför allt är jag glad åt det stöd jag får i vårt skolbiblioteksnätverk Fokus (Umeås skolbibliotekarier) och i Skolbibliotek Norr - som tappert försöker samla skolbibliotekarier i Norr- och Västerbotten trots stora avstånd. Det är otroligt viktigt att skolledarna underlättar för sina anställda skolbibliotekarier att kunna åka på dessa möten.

Kontrasten mellan mina spralliga sexåringar och det allvarsamma rundabordsmötet på stadshuset visar också en del av den vardag vi ofta jobbar i. Ledningsgruppsmöten, nätverksmöten, styrelsemöten i våra drivande föreningar, arbetslagsmöten är också viktiga incitament i ett skolbibliotek som har barnens/elevernas bästa för ögonen - men den dagliga kontakten med förskolans och skolans alla barn och ungdomar är det som gör att jag har världens roligaste jobb.

Idag avslutade jag veckan med en teaterföreställning av Dockteater Månstjärnan. Trettio andlösa 2-5-åringar med föräldrar och förskolepedagoger gjorde att jag surfade in i helgen på en räkmacka. Nästa vecka väntar Göteborg och Bokmässan!

Demokratin och nya skollagen

I förra inlägget nämndes skolbibliotekets roll i nya skollagen. Det ska bli spännande att se hur den frågan utvecklar sig och vad skolorna mer konkret kommer att åläggas.
Vad händer i skolor som i dag inte har skolbibliotek alls? Skolor som har ett rum med böcker, men ingen bibliotekarie? Skolor som har bibliotek och skolbibliotekarie, men ingen övergripande plan för hur biblioteket ska integreras i skolans verksamhet?

Det bästa med lagen torde vara rättvisan som förhoppningsvis följer med den: nu ska vi väl ändå sikta mot att alla elever får likvärdig tillgång till vettiga skolbibliotek med utbildad personal.
Huruvida man får komma till biblioteket och ta del av det utbud som erbjuds där ska så småningom inte hänga på enskilda lärares eller rektorers tid eller intresse eller skolornas skiftande ekonomi.

I förra inlägget nämndes också demokrati. Det är ju precis vad det handlar om: biblioteket ska ju vara ett av demokratins högsäten. Då måste det också vara alla elevers demokratiska rätt att ha tillgång till ett bra skolbibliotek!

Vitt på kartan

Nu i valtider ska man vara hoppfull! Det kan bli bättre, det ska bli bättre, det måste bli bättre! Jag tänker på skolbiblioteken och skolbiblioteksfrågorna i Skellefteå kommun som länge levt en bleknande tillvaro.

Men jo, nog finns det hopp för verksamheten. Vi har bland annat nya skollagen med bibliotekstillägget att tacka för det. Ja, vi hoppas i alla fall att Skellefteås skolledare tar uppgiften på allvar och puffar, pushar och håller skolans bibliotek under armarna och placerar det där det självklart hör hemma - mitt i skolan och med tillräckliga resurser!

Förhoppningsvis dröjer det heller inte länge innan vi får se en politiker som inser att skolbiblioteksfrågor är en het fråga, just nu bara tillfälligt placerad i svalen. När jag kom till högstadiets skolbibliotek i morse hade eleverna haft sin valstuga inne i bibblan. Det var rörigt och ommöblerat, det låg valblanketter här och där och skyltfönstret mot korridoren var övertejpad med egenhändigt gjorda valaffischer. Det är härligt att se att demokratins högborg -biblioteket- har en självklar plats i unga människors tillvaro.

torsdag 16 september 2010

Inspirerande möten

Något av det bästa med att jobba som gymnasiebibliotekarie är alla goda möten med elever.

Många frågor handlar om hur man hittar information om idrottsskador, klädmaterial, statistik på invandring i de nordiska länderna, föreningskunskap, naturkatastrofer, olika författare, skolsystem i andra länder, företaget Volvo, infrastruktur, transporter i historiskt perspektiv, skönhetsideal förr och nu, konflikter i världen. Det är ofta frågor som kräver ett litet samtal innan man kan visa på vägar att hitta fram till informationen.

Naturligtvis handlar också många frågor om skönlitteratur:
Kan du hjälpa mig att hitta en bra bok? Vi ska läsa en bok av en Nobelpristagare, finns det någon som inte är så svår, och typ inte så lång? Jag vill läsa en spännande bok, men inga vampyrer och annat tjafs! Jag vill hitta en bok om verkliga händelser, och den ska vara hemsk. Har det kommit någon ny bok av Katarina von Bredow?

Och så får man de där frågorna som är lite mer personliga:
Gillar du verkligen att läsa? Men varför ska man läsa? Har du läst alla böcker i biblioteket? Är det roligt att vara bibliotekarie?

Och så får man glada, spontana utrop:
Alltså, den här boken måste du läsa, den är skitbra!
Kom och lyssna när jag ska debattera i aulan!



Det blir många inspirerande och glädjande möten varje dag.

Planering...

och samarbete är något som skolbibliotekarien gärna vill ha. Och under årens lopp har det bara blivit bättre och bättre...just för att alla upptäcker fördelen med att i god tid kontakta skolbiblioteket. Visst finns det tid för spontana idéer och besök, men ofta är kalendern riktigt fullbokad med kötider på två veckor...när alla vill ha samma tid pga något schematekniskt som gör att vissa tider är mer eftertraktade än andra! Kan det vara så att elever och personal fungerar bättre strax efter lunch... och absolut inte före/efter årets skolfotografering!

Samarbete med alla personalgrupper är också värdefullt på en skola - tillfällen att mötas/diskutera mycket som händer inom skolan. Jag ingår i den "korridorsgrupp" där städ/vaktmästare/fritidsledare/elevassistenter/skolledning varje vecka har ett möte för att skapa ett gott klimat också utanför klassrummen.

En vanlig torsdag

Torsdag förmiddag på Liljaskolans bibliotek. Efter att ha stökat undan morgonsysslorna sätter jag mig ned för att skriva en recension av Sarah Dessens fantastiska bok Mycket mer än så. Varje vecka har vi en veckans bok som vi promotar lite extra. Hinner bara börja innan en tjej i tvåan kommer och högljutt förklarar att hon inte förstår ett stycke i sin biologibok. Efter lite googling får vi ordning på begreppen.

Då är det dags för dagens första kopp te. Jag går till lärarrummet och snackar lite med svenskalärarna om framtida bokprat. När jag kommer tillbaka så har posten kommit. Tidsskrifter ska läggas in, brev läsas och fakturor betalas. Därefter stormar bp10B in och tillkännager att dom inte har fått någon guidning i biblioteket än. Jag guidar dom runt och dom verkar iallafall lyssna. När jag sedan delar ut bokmärken och broschyrer märker jag att det nästan är slut på bokmärken.

Börjar skriva ut nya, men märker att det är slut på den gula färgpatronen i skrivaren och en jakt efter it-teknikern startar. När väl det är fixat så plockar jag fram lamineringsmaskinen och kör igång.

Kommer på att detta är ett perfekt tillfälle att blogga lite så jag loggar in och börjar skriva. Allt medan bokrecensionen ligger oskriven i bakgrunden. Det är en av tjusningarna med att jobba på ett skolbibliotek, man vet aldrig vad som kommer att hända härnäst.

Ps. Recensionen är klar nu, finns att läsa här.

onsdag 15 september 2010

Höstterminen har startat...

med nya elever, mest år 7 men också nyinflyttade och genast får skolbiblioteket en grupp nya "stammisar". År 7 får också en introduktion i att använda biblioteket - hur låna/lämna tillbaka/vad finns i hyllorna?

Många frågor om allt i det här biblioteket och andra. En kille viftar ivrigt: "Du Åsa, jag måste få fråga...alltså, det är ju gratis att låna på bibliotek...men HUR tjänar biblioteken pengar?" Det blev några minuter SO-kunskaper om kommuner, skatter m.m innan han lutade sig tillbaka i stolen och sa "aha...är det så det är". Lektionens 60 minuter gick fort, så fort att en tjej i klassen
kommenterade "fatta att det redan har gått en HEL TIMME". Javisst går tiden fort när man har roligt (eller det är kanske en typiskt "vuxengrej" att tänka så...)!

tisdag 14 september 2010

Umedalens bibliotek, Västangård - Bland wings, urax och gamla greker!

Nu är allt igång. Skolklasser och förskolor har börjat tömma hyllorna som varit överfulla under sommaren. "Mina" lärare jätteduktiga att förbereda utlåningen av läromedel. Alla elever hade med sig lånekontrakten påskrivna och klara, alla återlämningsdatum ordentligt förmedlade till oss och tider för utlån bokat. Idag sista rycket med Wings, engelska för åk 9. Igår satt lärarna och plastade de nya fina böckerna. Det är en fröjd att se 12-13 lärare samtidigt som de har möte göra i ordning böckerna än att vi ensamma skall göra allt jobbet.

Idag på fm långt förmiddagsmöte med URAX, vår gemensamma samverkansgrupp i regionen (vårt skolbibliotek är ju också en filial). Även här diskuterade vi lärarnas arbetskort. Det är bra att de får låna på särskilda arbetskort och inte på deras egna privata när det gäller material till klassen. Vi skall också göra en särskild enkät för barn och hos oss skall vi köra en test med åk 3 och 6. Alltid lika spännande att se hur eleverena upplever biblioteket. Det är också viktigt med kundundersökningar så vi kan avläsa hur bemötande och service upplevs.

em började jag samla ihop böcker om antiken till sjuorna och förbereder böcker om inre och yttre resor. Vi har alltid bra framförhållning med teman så man hinner ta in extra böcker. Det är otroligt bra med Skolbiblioteksservice men vi som integrerat bibliotek har ju också fördelen att kunna låna in från andra bibliotek.

Läser just nu ungdomsboken Den gröna cirkeln av Stefan Casta. Läskig historia!

En dag på jobbet

Start på terminen och förhoppningsvis är nu snart alla läromedel utlånade. Springer som en skållad iller mellan magasinen och bibliotekets utlåningsdisk.
Det tar tid innan alla har lånat vad de skall ha.
Nu börjar så smått alla projekt dra igång och det var en härlig start på morgonen med en klass 9 som skulle låna samtidsskildringar av svenska författare. Allt från Moa Martinsson, Mobergs utvandrarepos till Ondskan av Jan Guillou. Det är en läsvan klass så även Strindberg lånades ut. Vi bestämde, läraren och jag att vi även tar in mer modern litteratur så som Susanna Alakoski med hennes bok: Svinalängorna, om en tuff uppväxt med en far som är periodare.
Det blev bra diskussioner om litteratur och klassiker samt att just den här klassen är så sugen på utmaningar.
Sen har jag beställt en massa nya böcker till ett annat projekt med en klass 5. De fanns inte att låna på SBC. Vi skall läsa Folke och Frida och kombinera det med en stadsvandring i Umeå. Hittade en vandring på nätet och måste kolla med läraren om det finns tid till det nu inom ett par veckor.
Avslutade dagen med en läsecirkel åk. 7, 31 stycken som satt tysta och njöt av sin läsestund. Som vanligt mest tjejer med i år igen. Var är killarna ....?
Anna

Mellan de små och de stora

Jag slår mig ner vid datorn mellan ett bokprat med klass tre från Berghemsskolan och terminens första träff med Bokjuryklubben (som ska få ett mer inspirerande namn, förhoppningsvis idag) som samlar ett tiotal minst sagt bokintresserade tonåringar.

Treorna hade oförskräckt vandrat över ängarna i regnvädret för att ta sig hit och tyckte det var skönt att sitt-ligga i sagohörnan och lyssna ett tag medan jag berättade om nya böcker. Snart hade de dock vilat färdigt och då blev det action bland hyllorna istället. Innan jag hunnit svara på var Hicke Hiskelig fanns hade jag fått frågor om hästar, Harry Potter och Tin-Tin också.

"Jag ska börja läsa redan när vi går tillbaka!" sa en pojke och läraren Karin, som väl såg framför sig hur hon skulle få plocka upp elever ur dammen, såg lite matt ut. Men den läsiver som redan finns hos dessa treor är viktig att ta väl hand om, att få vattna och gödsla medan det gror. Berghemsskolan har ett skolbibliotek som eleverna besöker med jämna mellanrum, och att dessutom komma till "stora biblioteket", där det förstås finns mer att välja på, ger extra näring till växande läslust.

Min kollega står och gör i ordning mackor till de högstadieelever som är på ingång och som är hungriga på mer än böcker efter en lång skoldag. De är bra ambassadörer för läsning och det är lätt att se att de sprider sin entusiasm till fler - både elever, lärare och - bibliotekarier!

Små svarta väskor

Små lätta moln... nej, små svarta väskor ser jag överallt just nu. Kameraväskor, som inte innehåller kameror utan DAISY-spelare av modellen Victor Reader Stream. Sådana som har ett minneskort som kan laddas med all den kurslitteratur och bredvidläsningslitteratur som en elev behöver under ett läsår. Alla 64 spelare har varit återlämnade under sommaren för att uppdateras. En del är återlämnade för gott av elever som slutat eller bestämt sig för att att inte fortsätta med spelaren, ca 24 st. En del ligger i väntan på att elever ska bestämma sig, 5 st, resten ska tömmas på förra årets litteratur, fyllas på med nytt och lånas ut igen. Just nu står 9 elever utan spelare, men vis av erfarenheten vet jag att de flesta av dessa elever kommer att få en spelare, antingen genom att tidigare intresserade elever avstår eller att vi köper in några extra. Det är en hel den administration omkring det här och det är skönt att kunna luta sig mot en lång bibliotekarieerfarenhet av sytematik och ordning.

Idag har jag träffat mina specialpedagoger. Jag började med att visa vår satsning på Bok & DAISY. Vi har tre nya hyllor som vi håller på att fylla med allt i bokväg som finns att få tag på. Kompletteringar är på gång och vi kommer, så långt det är möjligt, att tillverka "egna" Bok & DAISY av befintliga talböcker. Utbudet är alldeles för litet och vi saknar fler titlar främst på svenska och engelska. Men nu har vi det vi har och det ska bli roligt att visa boken tillsammans med talboken för de elever som läser talböcker!

På träffen med specialpedagogerna diskuterade vi också kösystemet för VRS (Victor Reader Stream) och enades om en förändring som förhoppningsvis leder till att eleverna snabbare får tillgång till sina spelare. Vi gick också igenom den enkät som specialpedagogerna genomfört med de elever som använde VRS förra läsåret. Utifrån svaren bestämdes att en noggrann uppföljning av hur eleverna "kommit igång" ska göras, att vissa av enkätens frågor omformuleras och att nästa års enkät får en bättre täckning. Hälften av de berörda eleverna deltog inte (det berodde inte på eleverna) Förslag om att resultatet av enkäten ska delges skolans ledningsgrupp kom också upp.

Den här typen av möten har vi minst en gång per termin. I övrigt har jag ofta kontakt med specialpedagogerna i biblioteket, i personalrummet och via e-post. De är min viktiga länk till de elever som har det jobbigt i skolan.

måndag 13 september 2010

Livet som skolbibliotekarie...

...liknar en åktur i en berg- och dalbana som aldrig tar slut. Oftast är man på väg uppåt: det är jätteroligt att träffa "sina" elever och se dem växa. Någon har läst sin första bok själv. Någon har läst ut Harry Potter. Det kan vara samma person, och jag får vara med båda gångerna!

Det är också spännande att få komma till skolans värld, en plats de flesta har åsikter om, men få vet hur det egentligen går till.

Jag har engagerade och inspirerande kollegor som sätter barnens / elevernas bästa i första rummet. Det går uppför hela tiden!

Men då kommer budgeten: 50 kronor per elev och år.

Iiiiiiiihhhhh!

Vagnen dyker ner i avgrunden.

...men man kan köpa böcker på loppis. Och Kulturrådet fyller på lite i kistorna. Det knakar i vagnen, men nu är vi på väg upp igen.

Vi ska arbeta läsfrämjande. Med boksamtal! Ett arbetslag jobbar med Lennart Hellsings rim och ramsor. Kul kul. Jag ska visa bibliotekswebbens resurser för byskolornas elever som har svårt att ta sig till det fysiska biblioteket. Jajamensan. Då sitter man där på toppen av berg- och dalbanan igen. Och inser:

Jag jobbar tio timmar i veckan på skolbiblioteket. Nio timmar går till att bemanna biblioteket - ta emot klasser och hålla öppet. Hur ska jag dela upp mig så att jag räcker till alla?

Iiiiiiiiiiihhhhhhh!

Störtdykning. Det går faktiskt inte.

Så fortsätter livet som skolbibliotekarie - upp och ner, men mest upp. Och hursomhelst är det en sjuhelsikes åktur!

Lugnet mellan stormarna

Måndag förmiddag på Liljaskolans bibliotek. För ungefär en halvtimme sedan så stormade det in ett tjugotal elever i biblioteket. Femton trängdes runt ett schackspel, och det blev en riktig holmgång. Hårda glåpord och uppmundrande hejaramsor flödade. Måste säga att jag är uppriktigt förvånad över hur populära och använda schackspelen är här på skolan. Tuffa fordonsgrabbar mäter hjärnor i knivskarpa matcher.

Fyra elever slängde sig direkt över datorerna och gick omedelbart ut på blocket och kollade om det tillkommit några nya bilar till försäljning. Det är inte skrotbilar de tittar på, utan de häftigaste och dyraste sportbilarna. Diskutionerna går höga om cylindrar och hästkrafter. Någon kräver att ett påstånde ska kontrolleras på wikipedia, och jag försöker varsamt styra dem till ne.se istället.

Två elever kommer och frågor om böckerna de beställde i morse har kommit, och en ville ha en bok som vi tyvärr inte hade.

Något i lokaltidningarna skapar ett visst intresse och kopiatorn går varm.

För tio minuter sedan så försvann alla genom ett trollslag. Kvar sittar jag med en kopp té och en drös beställningar att göra.

söndag 12 september 2010

7an+terminsstart = Biblioteksintroduktion

Det är så roligt att ta emot de nya sjuorna på biblioteksintroduktion, och fascinerande på flera sätt. Vi börjar i Läsesalen med en samling då jag berättar om mig själv och om biblioteket. De flesta har varit med förut eftersom de kommer från skolor i området: Mariehemsskolan, Mariebergsskolan och Berghemsskolan. Men alla får vara med på introduktionen. För de som kommer från andra delar av stan - eller världen - är ju allt nytt och de andra kanske behöver en repetition. Jag blir lite snurrig av att se elever från de olika skolorna i en och samma klass, men det är fascinerande att se välkända elever i nya konstellationer och iaktta vilka annorlunda grupper som uppstår. Ännu är det förstås för tidigt att avgöra hur klasserna ska utvecklas, men en känsla får man ju i alla fall. Tydligt är i alla fall att de är olika.

Vi uppehåller oss längst tid i Ungdomsrummet och jag förklarar (förhoppningsfullt) att där kommer de att hålla till mycket. Varannan vecka är det obligatoriskt läspass för alla sjuor och åttor, och många lärare låter eleverna läsa mycket mer än så på lektionstid, därför gäller det att kunna hitta nya och gamla favoriter.
Under sommaren har vi placerat samtliga böcker för ungdomar och mellanstadiebarn i genrer. Det har uppkommit nya avdelningar och vi iakttar med spänning hur de tas emot. Till avdelningen "Magiskt", där bland annat vampyrböckerna står, har läsarna i alla fall redan hittat, det är en sak som är säker!